WordPress bemutatása

A WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszer, ami a MySQL adatbáziskezelőt használ adattárolásra. Létezik egy portja postgresqlword néven PostgreSQL adatbázis-kezelőhöz is, amely néhány verzióval lemarad a legfrissebb változattól. A GPL feltételei szerint használható és terjeszthető.

A szoftver jelenleg az „egy blog egy oldalon” installációt támogatja, de létezik egy többfelhasználós változata is, a WordPress MU. Azonban még a WordPress alapváltozata is lehetővé teszi, hogy a felhasználója egyszerre több WordPress blogot is működtessen a szerverén különböző könyvtárakba telepítve, akár egy adatbázis használatával is.

Története


A WordPress elődje a b2/cafelog volt, melyet röviden b2 néven ismernek. Ezt szintén PHP-ben programozták és a jelenlegi verzióhoz hasonlóan szintén MySQL-t használt. Becslések szerint a b2-t 2003 májusában mintegy kétezer blognál használták. Fejlesztését Michel Valdrighi kezdte el, aki jelenleg a WordPress egyik fejlesztője. Bár a b2 hivatalos utódja a WordPress, jelenleg is fejlesztés alatt áll egy másik ettől független, b2evolution névre keresztelt projekt.

A WordPress először 2003-ban jelent meg Matt Mullenweg és Mike Little közös munkájaként. A nevet Christine Selleck Tremoulet, Mullenweg egyik barátja javasolta. 2009-ben már a WordPress volt a vezető a nyílt forráskódú tartalommenedzselő rendszerek között.

Amikor a 2004-ben a konkurens Movable Type-ot fejlesztő Six Apart megváltoztatta a szoftver felhasználási feltételeit, befolyásos felhasználói közül sokan áttértek a WordPressre.

A szponzorált sablonok eltávolítása

Matt Mullenweg 2007-ben egy, a WordPress hivatalos ötletelő fórumán lezajlott beszélgetést követően bejelentette, hogy a hivatalos sablontárból eltávolítják azokat, amelyek szponzorált linkeket tartalmaznak. Mivel ezeket a sablonokat sokan spamnek gondolták, a lépést a legtöbb felhasználó üdvözölte. A bejelentés után nem sokkal teljesen felfüggesztették az új sablonok befogadását. Ugyanakkor az interneten továbbra is elérhetőek ilyen sablonok.

2008-ban egy új sablontárat nyitottak meg a WordPress.org honlapon, amely a korábban már elérhető bővítménytár mintájára készült. Az ide beküldött új sablonokat az automatikus rendszer és a fejlesztők is ellenőrzik, mielőtt befogadnák és elérhetővé tennék azt.


Szolgáltatások

Sablonok

A WordPress felhasználóinak lehetősége nyílik sablonok (theme) telepítésére és az azok közötti váltásra. A sablonok segítségével a WordPress weboldalak kinézete és használata anélkül variálható, hogy az információs tartalom vagy struktúra megváltozna. A sablonok telepítésére két lehetőség van, FTP-n feltöltés után bekapcsolhatók a rendszer Vezérlőpult menüjén belül található Megjelenés (Appereance) opció segítségével, vagy ugyanebben a menüben .zip fájlból úgynevezett 1 klikk módszerrel telepíthetőek számítógépről vagy külső URL-ről. A Megjelenés menüben lehet váltani a már telepített sablonok között is. A sablonok PHP- és HTML-kódját szintén szerkeszteni lehet. Az interneten számtalan sablon található, közöttük ingyenesek és pénzért megvásárolhatóak is akadnak.

Bővítmények

A WordPress egyik legközkedveltebb tulajdonsága, hogy rengeteg bővítmény (plugin) beépítésére van lehetőség, melyek által a felhasználók és a fejlesztők könnyen továbbfejleszthetik, kiegészíthetik a rendszer alapvető struktúráját és funkcióit. A hivatalos adatbázisban mintegy 22 ezer bővítményt tartanak nyilván.

Widgetek

A widgetek olyan modulok, melyek lehetővé teszik drag and drop („fogd és vidd”) elven működő tartalmak elhelyezését a weboldalon, valamint számos plugin bővített funkcióinak működését. Ilyen widgetek lehetnek például a diavetítések, Facebook Like dobozok vagy a frissülő hírlisták.


MultiUser, MultiSite

A WordPress MU (MultiUser, „több felhasználó”) létrehozásának célja az volt, hogy egyetlen tárhelyről, egyetlen WordPress-motor segítségével ne csak egy, hanem számos különböző blog is üzemeltethető legyen. Az MU 2004 óta elérhető nyilvánosan. Legnagyobb nehézsége a telepítésben rejlett, mivel a hagyományos és az MU-rendszerek között csak úgy lehetett váltani, ha a felhasználó újratelepítette azt.

A WordPress 3.0 verziója a többfelhasználós rendszert már integrálta a fővonalba, telepítéskor lehetőség van az egy- és többfelhasználós mód közötti választásra.

A ma már MultiSite-nak (röviden MS, jelentése „több oldal”) nevezett funkció segítségével a felhasználó egy WordPress motor telepítésével korlátlan számú domaint menedzselhet.


Mobiltelefonos verziók

A WordPressnek jelenleg több mobiltelefonos operációs rendszerre is léteznek alkalmazásai, például WebOS, Android, iOS, Windows Phone és Blackberry rendszerekre.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Leave a Comment